Om psykologsamtaler

Hjelper det å gå til psykolog?

Som ved all vitenskapelig fundert medisin, kan psykologen ikke gi garantier til den individuelle pasient. Det er behandlerens etiske ansvar å opplyse pasienten om dette. En stor mengde internasjonal forskning gjennom årene viser imidlertid at behandling hos psykolog er meget effektivt for de fleste av plager som vi tilbyr hjelp mot (1). I en nyere norsk studie (2009) rapporterte 89% av pasientene som hadde vært hos psykolog, at de var fornøyd med behandlingen de hadde fått. 69% svarte at de var “svært fornøyd” med behandlingen, mens 20% svarte at de var “middels fornøyd” (2).

Hvorfor hjelper psykologbehandling?

Det er gjort mye forskning på psykologbehandling fra ulike perspektiver. På et biologisk nivå har forskning dokumentert at pasienter som har gjennomgått suksessfull behandling mot for eksempel angst eller depresjon, får endringer i hjernens struktur og biokjemiske aktivitet på en fordelaktig måte (3). Forklart på en litt enklere måte, kan man si at hjernen går tilbake til å “oppføre” seg på samme måte som den gjorde før personen fikk psykiske vansker.

Andre studier har funnet resultater som vektlegger faktorer som endring i form av økt emosjonell innsikt og forbedret selvregulering hos pasienten (4). Den enkleste måten å svare på dette spørsmålet, er kanskje ved å spørre mennesker som allerede har vært hos psykolog hva det var som opplevdes som nyttig i behandlingen. Svarene som man ofte får da kan være:

  • Jeg har lært å nyte medgangene i livet mer og tåle motgangene bedre.
  • Jeg fikk hjelp til å sortere tanker og følelser slik at mine problemer virker mer oversiktlige og løselige nå.
  • Jeg har fått økt innsikt i meg selv og mitt forhold til menneskene rundt meg.
  • Jeg oppdaget sider og styrker ved meg selv som jeg ikke var bevisst på tidligere.
  • Jeg føler meg bedre utrustet til å mestre fremtidige utfordringer og problemer på egen hånd.
  • Det er blitt lettere å legge fortiden bak seg og samtidig å møte fremtiden med økt optimisme.

Hvor lenge trenger man å gå til psykolog?

Det er vanskelig å gi et generelt svar på dette spørsmålet. Dette varierer naturligvis fra person til person, og problem til problem. Forskning kan likevel gi oss en pekepinn. Her har funn vist at mange pasienter opplever forbedring allerede innen 5-6 timer. En annen stor andel viser bedring mellom time 5-18 (5). Etter den første forbedringen blir det viktig for både psykolog og pasienten å føre en aktiv kommunikasjon om hvor pasienten ønsker å være emosjonelt og mentalt. Behandlingen kan fortsette så lenge den oppleves som nyttig for pasienten. Det blir som regel naturlig å avslutte behandlingsforløpet når pasienten selv opplever at han eller hun har stabilisert seg på et sted hvor det er bra å være.

Bedring allerede etter 1-2 timer forekommer, men for de fleste pasienter er det urealistisk å forvente at man kan oppnå en varig bedring etter et så kort behandlingsforløp.

Coaching

Coaching er en samtaleform, som støtter enkeltpersoner eller grupper i deres egen udvikling.

Det er dig, der har svarene
Coaching handler om selv at finde svarene på, hvordan man skaber de ændringer, man ønsker i sit liv. Coachen giver støtte og vejledning, og kan give råd. Men det er primært ved hjælp af spørgeteknikker, at den coachede ledes til de nødvendige svar.

Selv om metoden retter sig mod enkeltpersoner, kan den også anvendes til arbejde med team. Målet med coaching er at åbne for det potentiale, som en person eller et team har. Effekten af coaching er, at den/de coachede har fuldt ejerskab over løsning-en. Det er med til at sikre den kritiske overgang fra viden til reelt at handle på sin viden.

 

Referanser

  1. Lambert, M. J. Bergin and Garfield’s handbook of psychotherapy and behavior change (Wiley, 2006).
  2. Gullestad, S. E., Killingmo, B. & Magnussen, S. Klinikk og laboratorium (Universitetsforlaget, 2009, s. 277-278).
  3. Cozolino, L. The neuroscience of psychotherapy (W. W. Norton & Company, 2002).
  4. Greenberg, L. (2008). Emotion and cognition in psychotherapy: The transforming power of affect. Canadian Psychology/Psychologie canadienne. Vol 49(1), s. 49-59. (10 s).
  5. Cooper, M. Essential research findings in psychotherapy and counseling (Sage publications, 2009).

Skriv en kommentar